Kemalangan Bas Simpang Pulai Cameron Highlands – 27 Maut

Lagi kemalangan bas di laluan Simpang Pulai Cameron Highlands ni. Sebelum ni dah beberapa kali kemalangan maut dengan angka yang ramai berlaku di negara kita. Di Simpang Ampat Alor gajah, di Genting Sempah. Salah Siapa Sebenarnya?

Gambar Kemalangan Bas

lagi gambar pada link sambung bacaan di bawah…

Petikan berita Bernama

Seramai 27 penumpang, kebanyakannya pelancong dari Thailand, terbunuh selepas sebuah bas pesiaran membawa pelancong negara itu terlibat dalam satu kemalangan di Km15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai pukul 11.40 pagi tadi. Timbalan Ketua Polis Perak Datuk Zakaria Yusof berkata 22 orang mati di tempat kejadian manakala empat lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital di sini.

Katanya bas dua tingkat itu milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah, membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.

Zakaria memberitahu pemberita di tempat kejadian bahawa polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang menerima panggilan tengah hari telah mengerakkan 100 anggota penyelamat dalam operasi menyelamat.

Katanya, ketika kejadian, bas itu sedang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur kerana pelancong itu dipercayai akan mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.

Zakaria berkata siasatan awal mendapati pemandu bas itu hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang.

Menurutnya, identiti dan jantina mangsa yang terbunuh belum dikenal pasti.- BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
admin

About Masrizal

seorang penulis blog/affiliater/dropshipper/suami/babah yang dikategorikan sebagai househusband. meluangkan masa lapang dengan menelaah mengenai spekulasi serta teori-teori hypnotic yang boleh digunapakai untuk masa hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

CommentLuv badge